30 Ekim 2007 Salı

Aslında çok fazla et ağırlıklı beslenmemeye özen gösteriyorum.Özellikle yaşımız ilerlemeye başladığından bu yana.Ama her nedense bu akşam canım sebzesiz et yemeği istedi.Kuzu biftekde karar kıldık.
Yanında da havuçlu pilav ve yoğurtlu kabak salatası.Kabak salatası özellikle et ve tavuk yemeklerinin yanına çok yakıştırdığım bir lezzet.







HAVUÇLU PİLAV İçin Malzemeler

1 su bardağı pirinç
1 su bardağı kaynar su (Et ve tavuk suyuda olabilir)
2 adet havuç
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz


Pirinci ilk önce soğuk suda bir kaç defa yıkayıp süzün.Daha sonra üzerine tuz ekin ve
kaynara yakın sıcak su ekleyin dinlenmeye bırakın.
tereyağ ve sıvıyağı tencereye koyun teeryağ eridikden sonra rendeninkalın tarafı ile
rendelenmiş havuçları ekleyin eğer arzu ederseniz havucu elinizde şeritler halindede
hazırlayabilirsiniz. Havuçları biraz kavurduktan sonra tuzlu suda bekletilmiş pirinci
yıkayıp süzün ve tencereye ekleyin pirincide biraz kavurduktan sonra tuzunu ve suyunu
ekleyip tencerenin kapağını kapatın.Ocağın altını yavaşa kısarak pilavınızı pişirin.


Afiyet olsun








KUZU BİFTEK İçin Malzemeler

700 gr kuzu biftek
sıvıyağ
tuz
kekik


Biftekleri eğer kasabınız dövüp incelltiyse tuz ,kekik ve sıvıyağ ekleyip biraz bekletin.Eğe
kasabınız etlerinizi inceltmemişse bunu siz evde yapın sonra soslayın.Teflon tavada orta
ateşte arkalı önlü kızartın tavaya eti ilk koyduğunuzda biraz kendi suyun bırakır daha sonra
o suyu çekip kızarmaya başlar.Kızarma kıvamını kendi isteğinize göre ayarlayabilirsiniz.
Domatesleri ortadan ikiye kesin sivri yeşil biberleri de eti aldığınız tavanın içinde yağını
süzmeden aynı yağda hafif kızartın etin yanında garnitür olarak sunun.

Afiyet olsun





KABAK SALATASI İçin Malzemeler
6 adet minik kabak
4 yemekkaşığı yoğurt
1-2 yemek kaşığı mayonez
1 yememk kaşığı çekilmiş ceviz
3 diş sarımsak
Kabakları rendeninkalın tarafı ile rendeleyin.tavanın içine çokaz sıvıyağ koyup haff ısıtın rendelenmiş kabakalrı suyunu süzerek tavaya ekleyin.suyunu çekip pişince ocaktan alın soğumaya bırakın.
Soğuduktan sonra yoğurt,mayonez,sarımsak ve cevizi ekleyip karıştırın servis tabağına alıp üzerini pul biber ve nane ile süsleyerek servise hazır hale getirin.
Afiyet olsun





28 Ekim 2007 Pazar

ÇİKOLATALI KURABİYE

Malzemeler

1 paket yumuşak margarin
2 yumurta sarısı
4 yemek kaşığı pudra şekeri
1 çay bardağı damla çikolata
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya ve alabildiği kadar un


Pudra şekeri ve yumuşak margarini özleşdirin.yumurta damla çikolata ve vanılyayıda akleyin.Azar azar un ilave edin.Unu ölçmediğim için miktar yazamadım ele yapışmayacak , sertde olmayacak.yuvarlayıp tepsiye dizin.170C fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirin.

Fırından çıkarttıkdan sonra arzu ederseniz pudra şekeri arzu edersenizde sıvı çikolata ile süsleyebilirsiniz.

TAVADA MAKARNA BÖREĞİ

Malzemeler

1 paket çubuk makarna
1 yumurta
2 kalıp peynir
bir miktar sıvıyağ
Tencereye su koyup kaynatın.tuz ve sıvıyağ ekleyin makarnaları hiç kırmadan tencerenin içine bırakın karıştırın ki makarna birbirine yapışmasın .Makarnalar haşlandıktan sonra süzüp soğuk sudan geçirin.

Daha sonra makarnanın içine yumurtayı ekleyin ve karıştırın.Teflon tavanın dibine biraz sıvıyağ ekleyip ocağın üzerine koyun.Makarnanın yarısını tavaya yayın üzerine rendelenmiş peynir ve maydanoz karışımını ekleyin.

Kalan makarnayıda ekleyip kızartmaya başlayın.Tavanın kenerlarından tavayı çevirerek kızartın.Her yeri güzel kızarıp tavanın içinde hareket ettiğinde tavanın kapağıyla diğer tarafını aynı şekilde kızartın.Servis tabağına alarak afiyetle yeyin.




KARIŞIK TURŞU


Malum sonbahar turşu zamanı çeşit çeşit rengarenk kavanozlar içinde turşular çok cazip iştah açıcı oluyor.Aslında bu sene turşu kurmayayım dedim.Tembellik edeyim dedim oo baktımki arkadaşlar anlata anlata bitiremiyorlar kurdukları turşuları.Benimde canımı çektirdiler.


Eşim turşuyu çok sever çokda güzel turşuluk sebze alır.Bu seferde öyle oldu sebzeler okadar güzel ve şirindiki kurmadan önce epey sevdim onları:))))




Benim bu kavanozlarım 8 lt.lik. Kavanozun birisi kendim diğeri kayınvalidem için.Umarım kıvamları lezzetleri iyi olmuştur.



Malzemeler


salatalık

fasulye

patlıcan

dolmalık biber

sivri biber

havuç

sarımsak

sirke

turşuluk kalın tuz


Biber,fasulye,patlıcanı suda haşladım.Süzgece alıp soğuttum.Aslında sirkede haşlanabilir ama öyle olduğunda biraz daha ağır oluyor eşim pek severek yemiyor.Sebzeleri çok fazla haşlamayın hafif renklerinin dönmesi yeterli yoksa çok ezik olur erir.


Soğumuş olan sebzeleri sırasıyla kavanozun içine yerleştirin aralarınada sarımsakları serpiştirin. 16 lt.lik kavanozlar için 4.5 lt.sirke 1.5 litrede su koydum.her litre için 3 yemek yakışı tuz ekledim.bu karışımı kavanozlara paylaştırdım.Kavanozlarınkapaklarını kapattım balkonda serin bir köşeye yerleştirdim.İnşallah kıvamıtutturup afiyetlle yemek nasip olur.


Salatalıkları kavanoza yerleştirdim.Az tuzlu kaynamış sıcak suyu salatalıkların üzerinden boşalttım.bir akşam bekledi bu şekilde.Ertesi gün o suyu boşaltıp tekrar tuzlu az sirkeli su hazırladım.Bu sefer salatalık turşusunun içine 3 adet defne yaprağı,yarım limon ve limon tuzu ekledim.aralarada yine sarımsakları serpiştirdim.Ama sarımsaklar nereye kayboldu anlmadım.Hiç görünürlerde yoklar:)