18 Kasım 2007 Pazar




MAYALI AY ÇÖREK


Malzemeler

1 bardak ılık süt
1 bardak ılık su
125 gr margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı kuru maya
1 yumurta sarısı
Un ,tuz

İç Malzeme

Peynir
Maydanoz

Yapılışı

Su bardağının içine 1 yemek kaşığı maya ve 1 çay kaşığı toz şeker eklenir yarım bardak ılık su ilave edilir üzeri kapatılır mayanın kabarması beklenir.Diğer tarafta unu yoğurma kabına koyun içine kalan yarım bardak su ,sıvıyağ, süt ve tuzu eklenir.Maya kabarıp bardaktan taşacak olduğunda un malzemesinin içine dökülür.Özleyerek hamuru yoğrulur.Hamur sadece 10 dk.kadar dinlendirdikten sonra tam mayalanmasını beklemeden dörde bölünür. Merdane ile servis tabağı büyüklüğünde açılır yumuşamış olan margarin hamurun üzerine sürülür. Diğer üç hamura da aynı işlem uygulanır. Hamurlar 2 şerli olarak üst üste konulur. Her bir ikili hamur bohça şeklinde katlanır üzerleri nemle bezle örtülür.
Buzdolabında 2 saat kadar bekletilir ama eğer aceleniz varsa dondurucuda bu işlemi daha çabuk hale getirebilirsiniz. Hamurlar dolaptan çıkardıktan sonra merdane ile 3-4 milim kalınlığında açılır hamur sekize bölünür.Sigara böreği şeklinde.geniş kısmına iç malzemesi konulup sarılır ay şekli vermek için kenarları içe doğru hafif kıvrılır üzerlerine yumurta sarısı sürülerek 180 C ısıltılmış fırında pişirilir. İç malzemesini kendi arzunuza göre değiştirebilirsiniz.


Afiyet olsun….

Hiç yorum yok: